wyjazd z uważnością
na kaszuby 12-14 kwietnia

Zapraszam Cię na wyjazd z uważnością, współczuciem, wdzięcznością i życzliwością, które mają moc docierania do pokładów świadomości, przesłoniętych zazwyczaj nadmiernym myśleniem, we wszystkich jego przejawach.

Doświadczanie siebie w pełni, poza procesami myślenia, uwalnia Cię spod władzy umysłu i umożliwia odkrywanie prawdziwych źródeł radości, piękna, miłości, twórczości czy wewnętrznego spokoju.

Tematem przewodnim naszego pobytu będzie uważność na relację z jedzeniem, ważny aspekt naszego życia, niezbędny do przetrwania, ale budzący często niepotrzebny niepokój i często wskazujący na zaburzenie relacji ze sobą.

Uważność w jedzeniu prowadzi do odzyskania zdrowej i radosnej relacji z nim, ale też otwiera nas na doświadczanie siebie w nowy, świadomy sposób.

TERMIN

 12-14 kwietnia 2024

MIEJSCE

Żurawi Młyn Pracownia Samopoznania

Ciemno 46, 77-133 Ciemno (Kaszuby)

KOSZT

1080 zł

Odkrywanie ścieżek do samoświadomości to wyjątkowa podróż, często transformująca, ale jednocześnie to umiejętność jak każda inna, dostępna na wyciągnięcie ręki, wystarczy po nią sięgnąć 😉

Odosobnienie to okazja do poznania nurtu uważności dla osób początkujących, ale też pogłębienia i odświeżenia praktyki dla osób już medytujących. To czas tylko dla siebie, zatrzymanie w zabieganym życiu, okazja, aby oddzielić się od codziennych spraw, a nawet naszych bliskich, zwolnić, całą uwagę skierować na własne doświadczenie.

 Nasz umysł potrzebuje czasu na przełączenie się z trybu działania w tryb bycia, a my możemy obserwować ten proces i stopniowo wprowadzać go do naszej codzienności. Program praktyk zapewnia warunki pozwalające pozostawanie ze swoim doświadczeniem, gdy umysł powoli oswaja się z trybem bycia. Wszelkie muszę/powinnam/powinienem schodzą na dalszyplan, a Ty ćwiczysz się w powracaniu do siebie. Różnorodność proponowanych praktyk umożliwia spotykanie się ze sobą w rozmaitych aspektach.

Zwalniasz się z potrzeby mówienia i słuchania czy zajmowania się innymi. Otacza Cię przyroda, zwierzęta i krajobrazy po horyzont. 

Spotykasz osoby, które podobnie jak Ty pragną pogłębiać samoświadomość i rozwijać się w uważności dla swojego dobrostanu i korzyści, aby móc również dzielić się z innymi. Możesz liczyć na wspierający uśmiech, który może pomóc utrzymać Ci motywację do praktyki. Wspólny wysiłek i zaangażowanie podnosi energię, kiedy pojawia się zmęczenie i trudniejsze doświadczenia, związane z ciałem czy emocjami.

Kiedy ostatnio zafundowałeś sobie odłączenie od sieci? Brak bodźców, wiadomości i natłoku informacji może dać Ci nowy wymiar doświadczenia. Wyobraź sobie, że nie masz w pobliżu telefonu i nie ma czym zająć umysłu.

Naturalną potrzebą każdego człowieka jest ruch, a w uważności ruch stwarza okazję do powracania umysłu do chwili obecnej z oparciem na oddechu.

Podczas tegorocznego wyjazdu, zapraszam Cię do odkrywania siebie m.in. dzięki uważnemu i życzliwemu podejściu do relacji z jedzeniem 🥗
Będziemy doświadczać siebie poza procesami myślenia, uwalniając się spod władzy umysłu, docierając do prawdziwych źródeł radości, piękna, miłości, twórczości czy wewnętrznego spokoju.
Relacja z jedzeniem to ważny aspekt naszego życia, niezbędny do przetrwania, ale budzący często niepotrzebny niepokój i często wskazujący na zaburzenie relacji ze sobą.
 
Warsztat Uważnego jedzenia prowadzi do odzyskania zdrowej i radosnej postawy życiowej, ale też otwiera nas na doświadczanie siebie w nowy, świadomy sposób.
 

Pakiet pobytu obejmuje:

֍ 2 noclegi w domu gościnnym otoczonym naturą,
֍ nauki i medytacje Mindfulness w klimatycznej ogrzewanej sali,
֍ warsztat intuicyjnego gotowania,
֍ codzienny uważny ruch,
֍ pełne wyżywienie wegańsko-wegetariańskie (śniadanie, obiad, kolacja),
֍ „kącik kawowy” z lodówką 24/h (kawa, herbata, mleko roślinne, owoce),
֍ wejście do sauny,
֍ czas wolny w otoczeniu pięknej przyrody lub na werandzie z kominkiem (krąg integracyjny),
֍ masaże z Martyną Migier (dodatkowo płatne) – zaznacz w formularzu wybrany dla siebie masaż 🙂

Warsztat Intuicyjnego gotowania

Dopełnieniem uważnego jedzenia będzie Warsztat Intuicyjnego Gotowania prowadzony przez Magdę, właścicielkę Żurawiego Młyna, która słynie z przepysznej i zdrowej kuchni, a nam zdradzi tajemnice swojego mistrzostwa 

C Z E G O  D O Ś W I A D C Z Y S Z ?

Odkrywania różnorodności smaków i faktur: co jest dla mnie pyszne i karmiące?

Skupienia się na doznaniach tego co jemy. Wariacje smakowe – kreatywny proces z sosem pomidorowym.

Wszystko po to, aby nasza relacja z pokarmem i jego przygotowaniem była karmiąca i świadoma czyli naturalnie powiązana z praktyką uważności.

Z  C Z Y M  W Y J D Z I E S Z ?

Zyskasz szacunek do własnych upodobań, odwagę do eksperymentowania w kuchni (ale nie tylko), umiejętność krytycznego patrzenia na przepisy znane i nowe.

Podzielimy się różnym podejściem do jedzenia i odkryjemy, czym jest dla nas wolność wyboru.

Uważny ruch

Podczas pobytu towarzyszy nam uważny ruch, od którego zaczniemy i zakończymy każdy dzień. Uważny ruch zawiera elementy jogi, pilatesu oraz ćwiczenia na zdrowy kręgosłup. Dla chętnych, dwa razy przejdziemy przez sekwencje Soma Move. 

Będzie czas na spacery i medytacje na pomoście oraz łące.

Podaruj sobie uważny weekend

Nawiąż ze sobą bliski i autentyczny kontakt i stań się swoim najlepszym przyjacielem.